Dankzij BKA geen ja/ja-sticker in Apeldoorn

Het College van B en W in Apeldoorn loopt niet warm voor het idee om een opt-insysteem in te voeren voor reclamedrukwerk.

De gemeente Apeldoorn gaat niet mee in het initiatief van de Partij voor de Dieren om een ja/ja-sticker voor reclamedrukwerk in te voeren, waarmee de PvdD beoogde papier- en energieverspilling tegen te gaan. In een reactie van het College op de vragen van de PvdD, laten burgemeester en wethouders weten dat het omkeren van het sticker-systeem niet nodig is. Zo zijn de scheidingspercentages in Apeldoorn al erg hoog, en worden deze nog beter. Bovendien stellen B en W dat het geactualiseerde afvalbeleid erop gericht is om zo weinig mogelijk afval te maken.

Nadat begin dit jaar duidelijk werd dat het College van B en W van Amsterdam het idee voor een opt-insysteem voor reclamedrukwerk wel zag zitten, volgden tegenreacties vanuit diverse brancheverenigingen en organisaties. Net als in Amsterdam, liet ook het bedrijfsleven in Apeldoorn van zich horen. Marc van Gerrevink, directeur Van Gerrevink Recycling en Vernietiging, stelde samen met Uitgeverij Stedendriehoek en All-In Verspreidingen een brief op, gericht aan de wethouders van economische zaken en sociale zaken en werkgelegenheid. Deze brief is door verschillende bedrijven en ondernemersverenigingen ondertekend. Van Gerrevink stelt dat een belangrijk argument in die brief is, dat de recycling in Apeldoorn zeer goed geregeld is: “Het oud papier en karton wordt hier ingezameld door Circulus-Berkel, het wordt bij ons gestort. Wij sorteren het vervolgens uit en leveren het door aan Solid Pack, die er nieuw karton van maakt. Het alternatief voor de folders, digitale reclame, heeft een lagere attentiewaarde en dat kost net zo goed veel energie. Daarmee gaat het belangrijkste argument van de PvdD, namelijk dat het slecht voor het milieu zou zijn, niet op.” Daarnaast benadrukt Van Gerrevink de economische gevolgen van de invoering van de ja/ja-sticker, die hij met de andere partijen uiteen zet in de brief.

Van Gerrevink is blij dat het College het geluid van de Apeldoornse ondernemers ter harte heeft genomen. Hij denkt dat de snelheid waarmee het bedrijfsleven heeft gereageerd op het initiatief van de PvdD, belangrijk is geweest voor deze uitkomst. Dat is mede te danken aan de hulp vanuit verschillende brancheverenigingen.”Op tijd tegengas geven is heel belangrijk. Als mensen níet bekend zijn met de tegenargumenten, dan klinkt het initiatief van de PvdD wel sympathiek. Ik denk dat als je op tijd tegengas geeft, met een breed draagvlak, er een grote kans is dat je de ja/ja-sticker kunt tegenhouden”, aldus Van Gerrevink.

Andere belangrijke verschillen met Amsterdam, die volgens Van Gerrevink medebepalend zijn geweest voor de uitkomst, zijn het politieke landschap en de mate waarin de inzameling van oud papier op orde is. Dat laatste zou in Amsterdam nog veel beter kunnen.

Ja/ja Amsterdam

Ondanks dat ook in Amsterdam actie werd ondernomen tegen de invoering van een opt-insysteem, stemde de gemeenteraad daar vóór het omkeren van het huidige systeem met nee/ja- en nee/nee-stickers. Inwoners van Amsterdam die geen ja/ja-sticker op de brievenbus plakken, krijgen vanaf 2017 geen reclamefolders meer. Het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen en MailDB sommeren de gemeente Amsterdam nu om het besluit terug te draaien en stellen de gemeente aansprakelijk voor de schade die uit het besluit voortvloeit.

De PvdD zet het initiatief ondertussen ook bij andere gemeenten op de agenda.

Meer argumenten tref je aan op: http://www.papierenkarton.nl/alles-van-papier-en-karton/advertentiemedium