Planologische zorgen om Kieveen

Met diverse petten op is Willem Dikker Hupkes vanaf het begin betrokken geweest bij de ruimtelijke verplaatsing van het industrieterrein Alba (circa 7 ha.) naar de uitbreiding van het bestaande industrieterrein Kieveen. Dit dossier loopt nu al ruim 20 jaar. De voortgang van dit dossier verdient zoals we allen weten geen schoonheidsprijs. Als gevolg van de economische crisis is de nut en noodzaak discussie gevoerd en dit heeft geleid tot een soort “koelkast”-status voor wat betreft het Kieveen. Nu met het aantrekken van de economie zien wij het als onze verantwoordelijkheid de gemeente Apeldoorn ook nu van onze zorgen deelgenoot te maken. Daarom stuurde de IKEL, samen met BKA en VNO-NCW onderstaande brief naar de wethouders Sandmann en Stukker.

Geachte heer Sandmann, beste Mark, Geachte heer Stukker, beste Nathan,

Het bestuur van de Industriekern Eerbeek Loenen (IKEL) maakt zich zorgen. Zorgen over de huidige -en nog belangrijker- de toekomstige ruimtelijke context van de bedrijven, op en om het ooit geplande bedrijventerrein Kieveen. Vandaar deze brief.

De IKEL kan zich inmiddels ervaringsdeskundige noemen op dit onderwerp. Helaas, maar waar. In het dossier Eerbeek-Zuid, waarbij door oprukkende woningbouw richting bedrijfsleven een planologisch probleem is ontstaan met de functies wonen en werken, kan de IKEL namens voornamelijk papier producerende bedrijven en aanverwante sectoren, maar zeker ook namens de gemeente Brummen stellen dat dit eerder anders gestuurd en bestuurd had moeten en kunnen worden. Zeker gezien de belangen op het gebied van werkgelegenheid en vitaliteit van juist kernen als Eerbeek, maar dus ook Loenen. Niet om achteraf een koe… , of achteraf het gelijk te willen halen, maar meer om deze ervaring mee te nemen in het dossier Kieveen. Een dossier van inmiddels 20 jaar oud, waarin de belangen van naast de drie grootste werkgevers in dit gebied, ook het MKB in deze regio, het draagvlak onder bestaande voorzieningen in het dorp Loenen en ga zo maar door, een prominente rol spelen.

Het mag in het licht van deze belangen niet gebeuren dat de groei van bijvoorbeeld de aanwezige bedrijven nu en in de toekomst geremd gaat worden omdat de ruimte om deze bedrijvigheid, door bijvoorbeeld woningbouw, op termijn beperkt wordt en/of discussies gaat opleveren op bijvoorbeeld het gebied van ontsluiting en of andere milieu-planologische thema’s.

Die dilemma’s zijn er nu al en juist daarom verdienen deze belangen een adequate aanpak en een duidelijke keuze om het geplande bedrijventerrein Kieveen nu wel te gaan ontwikkelen. Die toezegging is al eerder gedaan bij voldoende animo van bedrijven, maar ondanks de aanwezige interesse van meerdere (nieuwe) bedrijven, ziet het bestuur van de IKEL dit niet op korte termijn vertaald worden in de planning van bedrijventerreinen in Apeldoorn. Een risicovolle ontwikkeling met het dossier in Eerbeek-zuid in het achterhoofd.

Gelukkig is het nog niet te laat en kennen wij het verantwoordelijkheidsbesef van het huidig College in Apeldoorn voldoende om dit in gezamenlijkheid in 2017 succesvol op te pakken. Wij nodigen u dan ook van harte uit om samen met het bestuur van de IKEL en vertegenwoordigers van de Bedrijvenkring Apeldoorn en VNO-NCW Stedendriehoek het dossier Kieveen te bespreken. Graag horen wij van u welk moment op korte termijn daarvoor schikt en zien uit naar een effectieve samenwerking met resultaat. In het belang van Loenen. In het belang van Apeldoorn en in het belang van de economische groei in de Stedendriehoek.

IKEL, Bedrijvenkring Apeldoorn en VNO-NCW Midden.