September 7, 2023

Zero-emissiezone Apeldoorn

Zero-emissiezone Apeldoorn

Vanaf 2025 krijgt Apeldoorn als één van de ongeveer 40 gemeenten in Nederland een zero-emissiezone voor stadslogistiek. Een zero-emissiezone is een gebied waar ondernemers alleen nog maar met bestelbussen en vrachtauto’s zonder uitstoot rijden. Denk aan waterstof of elektrisch. Deze regeling geldt niet voor personenauto. De zone krijgt de omvang van Apeldoorn centrum zoals op de bijgesloten afbeelding.

Overgangsregeling

Voor sommige voertuigen geldt een overgangsfase, bestelbussen en vrachtauto’s op diesel en benzine mogen dan langer de zone in. Deze fases zijn uiterlijk tot 2030. Uiteindelijk rijden er in 2030 alleen nog uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s in de zone. Op onderstaande afbeelding worden de overgangsregelingen uitgelegd. Doe de kentekencheck en controleer of jouw voertuig in 2025 nog wel de zero-emissiezone in mag. 

Gratis advies
De invoering van de zone is een ingrijpende verandering. Als gemeente willen wij deze verandering goed voorbereiden en ondersteuning bieden. Daarom is er sinds juni 2023 een zero-emissieadviseur aan de slag bij gemeente Apeldoorn, Tako de Jong. Tako de Jong biedt gratis advies op maat en denkt met je mee over mogelijkheden om je brandstofvoertuig te vervangen. Hij is op de hoogte van lokale initiatieven om bijvoorbeeld goederenstromen te bundelen en weet alles te vertellen over de overgangsregelingen. Wil je meer weten? Kijk dan op https://www.apeldoorn.nl/actueel/binnenstad-wordt-zero-emissiezone-voor-stadslogistiek-vanaf-2025

Klimaatakkoord 

Invoering van de zero-emissiezone komt voort uit het landelijke Klimaatakkoord. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de veertig grootste gemeenten van Nederland een zero-emissie zone invoeren. Daarom besloot de gemeenteraad van Apeldoorn in 2021 tot de invoering van de zone. Het doel is om uitstoot van CO2 en andere emissies te verlagen door schoner en minder verkeer de zone in te laten. Met een mooie bijkomstigheid: een schoner en aantrekkelijker centrum. 

Reageren

Wilt u uw mening geven over de zero-emissiezone? Vul dan de vragenlijst in door hier te klikken. De vragenlijst kost u maar 5 minuten en kan ook anoniem worden ingevuld. Wilt u reageren op dit bericht of heeft u een vraag aan de zero-emissieadviseur? Stuur dan gerust een mail naar doehetzero@apeldoorn.nl.

kennismaken

Word jij ook lid van de Bedrijven Kring Apeldoorn?

kennismaken